Meteoriittinäyttely

Kraatterista kauniiksi Lappajärveksi

 

Lappajärven syntyyn liittyy monia uskomuksia ja tarinoita. Nämä tarinat ovat nyt kerätty yhteen ja koottu jännittäväksi kokonaisuudeksi. Aidot meteoriitit ovat saaneet rinnalleen myös avaruuden ilmiöt, kuun valloituksen, tulivuoret ja alueen geologian.

Noin 78 miljoonaa vuotta sitten yksi noin 4,5 miljardia vuotta aurinkoa kiertänyt asteroidi törmäsi toiseen samanlaiseen Marsin ja Jupiterin välisellä kiertoradalla. Törmäyksen seurauksena yli kilometrin halkaisijaltaan oleva kappale törmäsi Maahan kosmisella nopeudella (n. 10-40 km/s) aiheuttaen kaiken elämän tuhoutumisen usean sadan kilometrin säteellä.

Tuossa valtaisassa räjähdyksessä syntyi 22 kilometriä halkaisijaltaan oleva kraatteri, 
jonka reunat kohosivat 750 metrin korkeuteen ja  joka myöhempien kulutusten voimasta on muotoutunut erityisen kauniiksi Lappajärveksi.  

Tule ja tutustu erikoisen mielenkiintoiseen näyttelyyn Hotelli Kivitipun alakerrassa! Se koostuu 
kahdeksasta eri näyttelystä. Näyttelyssä pääset mm. koskettamaan aitoja meteoriitteja ja katsomaan Kuusta tullutta kivinäytettä. Meteoriittinäyttelyyn on vapaa pääsy ja siihen pääset tutustumaan vastaanoton aukioloaikoina!
VIRTUAALINEN AVARUUSMATKA 

Hotelli Kivitipun Meteoriittikeskuksessa voi nyt lähteä virtuaaliselle avaruusmatkalle Lappajärven kraatterin synnyttäneen meteoriitin lähtöpaikalle – asteroidivyöhykkeelle Marsin ja Jupiterin väliin. Suurin osa videomateriaalista on aitoa Nasan videokuvaa. Koe huikea avaruusmatka vaikkapa yhdessä perheen kanssa, alukseen sopii kerralla neljä henkilöä!
Virtuaalinen avaruusmatka ma-su klo 14-18. Varaa aika!
(Juhannusaattona klo 14-21 ja juhannuspäivänä klo 12-20).

 

A Tour Around Lappajärvi, Europe’s Largest Crater Lake
Tule tutustumaan kiehtovaan meteoriittinäyttelyyn!

Kivitipun tarina

Aikojen alussa tämä alue sijaitsi paljon etelämpänä ja dinosaurukset vaelsivat pelloillamme. Vuosisadat kuluivat ja manner liikkui maapallolla pohjoisemmaksi. Avaruudessa vallitsi 77 miljoona vuotta sitten pientä epäjärjestystä ja siitä kimpaantuneena avaruuden herra nakkasi ison kivenmötikän kohti maapalloa.

Sattui käymään niin, että tuo meteoriitiksi kutsuttu kilometrin halkaisijaltaan oleva kivenmurikka tippui tänne Etelä-Pohjanmaan lakeuksille, levittäen jälkeensä paksun pöly- ja hiekkapilven. Paksun pilven vuoksi aurinko peittyi ja sen seurauksena alkoivat seitsemän vuoden sateet. Vallitsi uudelleen syntymisen aika.

Vuosisatain saatossa tuohon meteoriitin jättämään kuoppaan on muotoutunut meidän Lappajärvemme. Järven elämä runsastui ja myös raakkuja ilmaantui. Eräs raakku nielaisi meteoriitin jyväsen itseensä ja ryhtyi kasvattamaan helmiäistä tuon jyväsen ympärille, kuten kunnon jokihelmisimpukoiden kuuluu tehdäkin. Vuosien aikana helmen koko vain kasvoi kunnes kraatterimme vanhin ja viisain raakku eräänä päivänä sylkäisi voimallisesti tuon hankalan kokoisen kappaleen, suuren helmen, ulos itsestään ja se sattui laskeutumaan tänne Lappajärven pohjoisosaan Nykälänniemen rannalle. Sillä samaisella paikalla sijaitsee tällä hetkellä hotellimme.

Niin kuin alkuaikojen mullistus ravisteli avaruutta ja seutukuntaamme, ovat hotelliamme ravistelleet tyrskyt ja muutosten tuulet. Pikkuhiljaa on historia hionut meistä nykyisen Hotelli Kivitipun – Kraaterijärven helmen.

Tarjoamme teille vieraanvaraista ja elämyksellistä majoitusta Euroopan suurimman Kraaterijärven rannalla. Tervetuloa!

Lappajärven törmäyskraatteri

Faktaboksi

  • Euroopan suurin kraatterijärvi ja Etelä-Pohjanmaan maakuntajärvi; järven koko 12x24 km, keskisyvyys 7 m ja suurin syvyys 38 m, 56 saarta
  • Suomen nuorin kraatteri, kuuluisin ja parhaiten tutkittu; ikä n. 76 miljoonaa vuotta

Faktaboksi

  • Suomen toiseksi suurin törmäyskraatteri; halkaisija n. 22 km
  • Ainoa törmäyskraatteri, jossa on törmäyssulakiviä kalliopaljastumissa; tunnistettu ensimmäisenä Suomessa vuonna 1968

Faktaboksi

  • Syntynyt kivimeteoriitin törmäyksessä Maan kanssa; meteoriitin nopeus n. 17 km/s ja läpimitta n. 1,5 km
  • Syntyneen kraatterin syvyys oli n. 750 m ja halkaisija 22 km